Tüm Haberler

Etiketler

Köyümüzde İz Bırakanlar

www.tips-fb.com Gönderen Mehmet ÇELİKPENÇE 23 Şubat 2009 Pazartesi

Yazar : İsmail Çelikpençe


Köyümüzde İz Bırakanlar

Türk Milletinin iş, meslek ve sanat hayatında büyük yeri olan Ahilik ocağı, insanların sosyal hayatında da büyük bir rol oynamıştır. Ahilik ocağından gelen bir gelenekle aileler çocuklarını ya bir berberin yanına ya bir terzinin yanına ya da bir demircinin yanına çırak olarak vermişlerdir.
Cumhuriyet döneminde ahilik ocağının yerini sanat okulları, çıraklık eğitim merkezleri ve meslek liseleri almıştır. Akçapınar köyündeki büyükler bulundukları yerin merkezi yerlere uzak olması nedeniyle ihtiyaç duydukları sanat ve meslekleri, ya görme yoluyla ya kendi düşünce ve kabiliyetleriyle geliştirerek sosyal hayata geçirmişlerdir. Köyümüzde iş - meslek ve sosyal hayata hizmeti geçen büyüklerimizden bahsetmek istiyorum. Bu büyüklerimizi bilinen isimleri ve lakapları ile ele alacağım. Biz onları öyle tanıdık, öyle sevdik. Onlar gönlümüzde hep öyle kalacaklar.
  • Delaların Dela Amca (Mehmet Seyyar): Yıllarca köyün muhtarlığını yapmıştır. İnsanları iyi yönetip kaynaştırırdı. Konuşmaları düzgün ve etkileyiciydi. Resmi kişi ve kurumlarla iyi iletişim kurup ihtilafları giderirdi. Cömertti. Neşeli ve muhabbetliydi.
  • Malasların Fazlaga (Fazlı Biçer): Yıllarca köyün kahveciliğini, bakkallığını ve berberliği yapmıştır. Ticareti ve ticari hayatı çok iyi bilirdi. Onun için vatandaş her şeyin üstündeydi. Misafir perverdi. Yedirmeyi içirmeyi çok severdi. Efendi ve kibardı. İnsani güzellikler onda toplanmıştı.
  • Korcu Mehmet Dayı (Mehmet Sanlı): Yıllarca köyün koruculuğunu yaptığı için korcu Memet diye anılır. Köyün koruculuğu ona yakışırdı. Sanki o bu iş için yaratılmıştı. Köyü ve çevresini çok iyi korurdu. Köy ekinlerini ve bahçelerini komşu köylerin hayvanlarından korumak için bütün gayretini gösterirdi. Elindeki düdüğünü çaldığı zaman hayvan oltacıları kaçacak yer arardı.
  • Hocaların Hoca Dayı (İsmail Akkaya): Yıllarca köyün imam hatipliğini yapmış, insanlara Kuran öğretmiştir. Ağır başlı ve mütavaziydi.
  • Hallaların Haldga (Halit Keskin): O, köyün süpürge ustasıydı. Yörenin süpürgelerini o yapardı. Konuştuğu zaman nükteli konuşurdu. Sözleri darbı meseldi. Her sözü düşünülüp incelenmeliydi. Sözlerinden ders çıkarılıp ibret alınmalıydı.
  • Kavuşların Mehmet Dayı (Mehmet Çelikpençe): O, azimli çalışkan ve mücadeleciydi. Yörenin kırıkçısı, çıkıkçısı ve afsunlayıcısıydı. Kolu bacağı kırılan ona gelirdi. Vücudunun bir yerinden böcek ısıran ondan şifa umardı.
  • Bekmezlerin Hasan Dayı (Hasan Pekmez): O, mütevazı ve alçak gönüllüydü. Köyün manevi doktoruydu. Başı ağrıyan, karnı sancayan, bir sıkıntısı olan ona koşardı. Gelenler onda manevi huzur bulurdu.
  • Abdegillerin Mustafa Dayı (Mustafa Eker): Ona Hacıalilerin imamı desek abartmış olmayız. Yılarca bu köyde imamlık yapmıştır. O da Hasan dayı gibi insanları şifa aradığı bir kimseydi.
  • Bekmezlerin Hacı İsmail Dayı (İsmail Pekmez): Çalışkandı. Hızlı hareket ederdi. Yürürken koşar gibiydi. O, köyün nalbandıydı. Yörenin hayvanlarının ayaklarına nalları o çakardı.
  • Eğitmen Dayı (İbrahim Özdemir): Köyde resmi olarak eğitmenlik yapmış, Cumhuriyet döneminde yalpan harf devriminden sonra insanlara okuma yazma öğretmiş ve genel kültür bilgisi sunmuştur.
  • İmamların İsmalaga (İsmail Yavuz): Ağır başlıydı. Engin bir tarih bilgisi vardı. Bilimsel Konuları çok iyi bilirdi. Düzgün konuşurdu. Konuştuğu zaman kendini dinletirdi.
  • Dönme Hüsen Dayı: Kurtuluş savaşında Geyve’nin yukarısında bulunan Rum köyünden kaçarak köye sığınmış birisidir. Zekiydi. Üreticiydi. Yörede ilk değirmeni o kurmuştur. Çevre köyler un öğütmek için köye gelirlerdi.
  • Hacı Âşık Kerem Dayı: Köyden Taraklıya göç etmiştir. Konuşurken âşıklar gibi şiirle konuşurdu. Topluluklar içinde beyit söylerdi. Bundan dolayı halk kendisini Kereme benzetmiş ve ona Âşık Kerem demiştir. Evi Berberlerin evi ile yukarı Kavuşların evinin arasındaydı. Rahmetli Hacı İbramların Hasan Arslan evini satın almıştı. Ev daha sonra yıkılmıştır. Bahçesi ile bir hamba kalmıştır. Bu yeri de Kavuşların Mustafa Çelikpençe satın almıştır.
  • Abdegillerin Hacı İsmail Dayı (İsmail Eker): Cömertti. Sahavet sahibiydi. Yörede yağ çıkarmak için ilk yağ atölyesini o kurmuştu. Haşhaş ve cevizden yağ çıkarılırdı.
  • Norbeylerin Nori Çavuş Dayı (Nuri Çolak): Çok çalışkandı. Bahçesinde her türlü meyve ve sebzeyi yetiştirirdi. Ev ustasıydı. Köydeki ve komşu köylerdeki evlerin birçoğu onun ustalığı ile yapılmıştır.
  • Kavuşların Hacı Rasim Amca (Rasim Çelikpençe): O da Nuri dayı gibi ev ve bina ustasıydı. Çok hızlı çalışırdı. Çoğu kere Nuri Dayı ile beraber çalışırlardı. Köydeki ve çevredeki evlerin birçoğu onun eseridir.
  • Şahanların Civlek Mustafa Dayı (Mustafa Östürk): Oda ustaydı. Elinden her türlü iş gelirdi. Ağır çalışırdı. Ama sağlam yapardı. Onun köy minaresinin üst kısmını nasıl tamir ettiğini herkes iftiharla söyler.
  • Kaymakçıların Mustafaga (Mustafa Küçük): Nazik ve kibar bir insandı. Köyün ve yörenin Sıhyasıydı. Hastalara o iğne yapardı. Dişçiydi. Dişi ağrıyan ona giderdi.
  • İsmeyların Demirel Dayı (Mehmet Çolak): O, siyasete olan meyli ve Süleyman Demirel’e olan sevgisinden dolayı bu isimle anılmıştır. Birkaç dönem köyün muhtarlığını yapmıştır. Köye birçok hizmet onun muhtarlığı döneminde gelmiştir. Muhtarken de vefat etmiştir. Konuşmasını iyi bilirdi, kendini dinlettirirdi.
  • Çolak Mustafa Dayı (Mustafa Çolak): Sevimli kibar bir insandır. Yıllarca köyün ve yörenin berberliğini yapmıştır. Elindeki berber çantasıyla köy köy dolaşmıştır.
  • Kavuşların Asımaga (Asım Çelikpençe): Taraklı da oturmaktadır. Çalışkandır, üreticidir. İnsanların hayır duasını almaktan hoşlanır. Yıllarca köyün ve yörenin demirciliğini ve tarım aletlerini yapıp tamir etmiştir.
  • Halitlerin Abdullaga (Abdullah Özdemir): Çok güzel kılarnet çalardı. O zamanlar düğünler çalgılı yapılırdı. Yapılacak düğünlerin vazgeçilmez insanıydı. Bazı insanlar kılernet çalmasını yadırgadıkları için bu işi bırakmıştır.
  • Raştlerin Hasanaga (Hasan Akçapınar): Yeniliği ve gelişmeleri çok sever, buluş ve icatlara çok meraklıdır. O, yıllarca köyün ve yörenin kalaycılığını, lehimciliğini ve tamirciliğini yapmıştır.
  • Kavuşların Emlala (Emine Çelikpençe): Başı derde giren ona koşardı. Başı ağrıyan her hangi bir sıkıntısı olan ona gelir ve okunurdu. Ona gelenler huzur bulurdu.
  • Kavuşların Aşala (Ayşe Çelikpençe): Mektep okul görmemesine rağmen Engin bir dini bilgisi vardı. Peygamberler tarihini çok iyi bilirdi. Yanına gidildiği zaman hemen dinden bahsederdi. Dini konuların konuşulmasından büyük bir haz alırdı. Dine karşı olanlara büyük bir öfkesi vardı. Kadınları bir araya toplar onlarla zikir yapardı. Yörenin cenazelerini o yıkardı.
  • Halitlerin Hacer Abla (Hacer Özdemir): İnsanların dert ortağı idi. Derdini paylaşmak isteyenler onun yanına koşardı. Aynı zamanda terziydi. Elbise diktirmek isteyenler onun yanına giderdi.
  • Çolakların (Hacıalilerin) Şadiye Abla (Şadiye Çolak): Ayaklarından özürlüydü. Değneklerle yürüyebilirdi. Ama çok zekiydi. Sanki bir takvimdi. Takvimlerin yaygın olmadığı bir zamanda, Üç aylar ne zaman girecek, Ramazan ne zaman gelecek, Bayramlar ne zaman olacak insanlar ondan öğrenirdi. Kadınlar örgü işlerinde ona danışırlardı.
  • Terzilerin Aşala (Ayşe Terzi): Fedakâr ve cefakârdı. Yıllarca köyün ve yörenin terziliğini yapmış, çeyiz elbiselerini dikmiştir. Bundan dolayı soyisimleri Terzi olmuştur.
Ölenlere Allah’tan rahmet diler, yaşayanlara hayırlı ve uzun ömürler dilerim. Onlara minnet ve şükranlarımı sunarım.

İsmail Çelikpençe

Köyümüzde İz Bırakanlar haberi için 1 Yorum

  1. Adsız yorumu:
  2. Tüm değerlerimizin yitirilmeye yüz tuttuğu şu günümüzde, geçmişimizdeki güzel insanlar geleceğimize ışık olur inşaallah. Onlar saygıyı hak ediyorlar... tabi bu araştırmayı hazırlayanlarda!..

     

Yorum Gönder

Yazı ile ilgili yorumunuzu buradan girebilirsiniz.
Alttaki "Bir Kimlik Seçin" bölümünden, Adı/Url 'yi seçip isminizi girerek, yorumunuzu sahipsiz bırakmayın

Bloglar Yarışıyor

Bloglar Yarışıyor Blog Etkinliği / Ödüllü Yarışma

Yazarlar

İsmail ÇELİKPENÇE
Erenler - Evliyalar

Son Yorumlar

Site Trafiği

Ziyaretçi Sayısı

İzleyiciler