Tüm Haberler

Etiketler

Köyümüzde İz Bırakanlar

www.tips-fb.com Gönderen Mehmet ÇELİKPENÇE 23 Şubat 2009 Pazartesi 1 yorum

Yazar : İsmail Çelikpençe


Köyümüzde İz Bırakanlar

Türk Milletinin iş, meslek ve sanat hayatında büyük yeri olan Ahilik ocağı, insanların sosyal hayatında da büyük bir rol oynamıştır. Ahilik ocağından gelen bir gelenekle aileler çocuklarını ya bir berberin yanına ya bir terzinin yanına ya da bir demircinin yanına çırak olarak vermişlerdir.
Cumhuriyet döneminde ahilik ocağının yerini sanat okulları, çıraklık eğitim merkezleri ve meslek liseleri almıştır. Akçapınar köyündeki büyükler bulundukları yerin merkezi yerlere uzak olması nedeniyle ihtiyaç duydukları sanat ve meslekleri, ya görme yoluyla ya kendi düşünce ve kabiliyetleriyle geliştirerek sosyal hayata geçirmişlerdir. Köyümüzde iş - meslek ve sosyal hayata hizmeti geçen büyüklerimizden bahsetmek istiyorum. Bu büyüklerimizi bilinen isimleri ve lakapları ile ele alacağım. Biz onları öyle tanıdık, öyle sevdik. Onlar gönlümüzde hep öyle kalacaklar.
  • Delaların Dela Amca (Mehmet Seyyar): Yıllarca köyün muhtarlığını yapmıştır. İnsanları iyi yönetip kaynaştırırdı. Konuşmaları düzgün ve etkileyiciydi. Resmi kişi ve kurumlarla iyi iletişim kurup ihtilafları giderirdi. Cömertti. Neşeli ve muhabbetliydi.
  • Malasların Fazlaga (Fazlı Biçer): Yıllarca köyün kahveciliğini, bakkallığını ve berberliği yapmıştır. Ticareti ve ticari hayatı çok iyi bilirdi. Onun için vatandaş her şeyin üstündeydi. Misafir perverdi. Yedirmeyi içirmeyi çok severdi. Efendi ve kibardı. İnsani güzellikler onda toplanmıştı.
  • Korcu Mehmet Dayı (Mehmet Sanlı): Yıllarca köyün koruculuğunu yaptığı için korcu Memet diye anılır. Köyün koruculuğu ona yakışırdı. Sanki o bu iş için yaratılmıştı. Köyü ve çevresini çok iyi korurdu. Köy ekinlerini ve bahçelerini komşu köylerin hayvanlarından korumak için bütün gayretini gösterirdi. Elindeki düdüğünü çaldığı zaman hayvan oltacıları kaçacak yer arardı.
  • Hocaların Hoca Dayı (İsmail Akkaya): Yıllarca köyün imam hatipliğini yapmış, insanlara Kuran öğretmiştir. Ağır başlı ve mütavaziydi.
  • Hallaların Haldga (Halit Keskin): O, köyün süpürge ustasıydı. Yörenin süpürgelerini o yapardı. Konuştuğu zaman nükteli konuşurdu. Sözleri darbı meseldi. Her sözü düşünülüp incelenmeliydi. Sözlerinden ders çıkarılıp ibret alınmalıydı.
  • Kavuşların Mehmet Dayı (Mehmet Çelikpençe): O, azimli çalışkan ve mücadeleciydi. Yörenin kırıkçısı, çıkıkçısı ve afsunlayıcısıydı. Kolu bacağı kırılan ona gelirdi. Vücudunun bir yerinden böcek ısıran ondan şifa umardı.
  • Bekmezlerin Hasan Dayı (Hasan Pekmez): O, mütevazı ve alçak gönüllüydü. Köyün manevi doktoruydu. Başı ağrıyan, karnı sancayan, bir sıkıntısı olan ona koşardı. Gelenler onda manevi huzur bulurdu.
  • Abdegillerin Mustafa Dayı (Mustafa Eker): Ona Hacıalilerin imamı desek abartmış olmayız. Yılarca bu köyde imamlık yapmıştır. O da Hasan dayı gibi insanları şifa aradığı bir kimseydi.
  • Bekmezlerin Hacı İsmail Dayı (İsmail Pekmez): Çalışkandı. Hızlı hareket ederdi. Yürürken koşar gibiydi. O, köyün nalbandıydı. Yörenin hayvanlarının ayaklarına nalları o çakardı.
  • Eğitmen Dayı (İbrahim Özdemir): Köyde resmi olarak eğitmenlik yapmış, Cumhuriyet döneminde yalpan harf devriminden sonra insanlara okuma yazma öğretmiş ve genel kültür bilgisi sunmuştur.
  • İmamların İsmalaga (İsmail Yavuz): Ağır başlıydı. Engin bir tarih bilgisi vardı. Bilimsel Konuları çok iyi bilirdi. Düzgün konuşurdu. Konuştuğu zaman kendini dinletirdi.
  • Dönme Hüsen Dayı: Kurtuluş savaşında Geyve’nin yukarısında bulunan Rum köyünden kaçarak köye sığınmış birisidir. Zekiydi. Üreticiydi. Yörede ilk değirmeni o kurmuştur. Çevre köyler un öğütmek için köye gelirlerdi.
  • Hacı Âşık Kerem Dayı: Köyden Taraklıya göç etmiştir. Konuşurken âşıklar gibi şiirle konuşurdu. Topluluklar içinde beyit söylerdi. Bundan dolayı halk kendisini Kereme benzetmiş ve ona Âşık Kerem demiştir. Evi Berberlerin evi ile yukarı Kavuşların evinin arasındaydı. Rahmetli Hacı İbramların Hasan Arslan evini satın almıştı. Ev daha sonra yıkılmıştır. Bahçesi ile bir hamba kalmıştır. Bu yeri de Kavuşların Mustafa Çelikpençe satın almıştır.
  • Abdegillerin Hacı İsmail Dayı (İsmail Eker): Cömertti. Sahavet sahibiydi. Yörede yağ çıkarmak için ilk yağ atölyesini o kurmuştu. Haşhaş ve cevizden yağ çıkarılırdı.
  • Norbeylerin Nori Çavuş Dayı (Nuri Çolak): Çok çalışkandı. Bahçesinde her türlü meyve ve sebzeyi yetiştirirdi. Ev ustasıydı. Köydeki ve komşu köylerdeki evlerin birçoğu onun ustalığı ile yapılmıştır.
  • Kavuşların Hacı Rasim Amca (Rasim Çelikpençe): O da Nuri dayı gibi ev ve bina ustasıydı. Çok hızlı çalışırdı. Çoğu kere Nuri Dayı ile beraber çalışırlardı. Köydeki ve çevredeki evlerin birçoğu onun eseridir.
  • Şahanların Civlek Mustafa Dayı (Mustafa Östürk): Oda ustaydı. Elinden her türlü iş gelirdi. Ağır çalışırdı. Ama sağlam yapardı. Onun köy minaresinin üst kısmını nasıl tamir ettiğini herkes iftiharla söyler.
  • Kaymakçıların Mustafaga (Mustafa Küçük): Nazik ve kibar bir insandı. Köyün ve yörenin Sıhyasıydı. Hastalara o iğne yapardı. Dişçiydi. Dişi ağrıyan ona giderdi.
  • İsmeyların Demirel Dayı (Mehmet Çolak): O, siyasete olan meyli ve Süleyman Demirel’e olan sevgisinden dolayı bu isimle anılmıştır. Birkaç dönem köyün muhtarlığını yapmıştır. Köye birçok hizmet onun muhtarlığı döneminde gelmiştir. Muhtarken de vefat etmiştir. Konuşmasını iyi bilirdi, kendini dinlettirirdi.
  • Çolak Mustafa Dayı (Mustafa Çolak): Sevimli kibar bir insandır. Yıllarca köyün ve yörenin berberliğini yapmıştır. Elindeki berber çantasıyla köy köy dolaşmıştır.
  • Kavuşların Asımaga (Asım Çelikpençe): Taraklı da oturmaktadır. Çalışkandır, üreticidir. İnsanların hayır duasını almaktan hoşlanır. Yıllarca köyün ve yörenin demirciliğini ve tarım aletlerini yapıp tamir etmiştir.
  • Halitlerin Abdullaga (Abdullah Özdemir): Çok güzel kılarnet çalardı. O zamanlar düğünler çalgılı yapılırdı. Yapılacak düğünlerin vazgeçilmez insanıydı. Bazı insanlar kılernet çalmasını yadırgadıkları için bu işi bırakmıştır.
  • Raştlerin Hasanaga (Hasan Akçapınar): Yeniliği ve gelişmeleri çok sever, buluş ve icatlara çok meraklıdır. O, yıllarca köyün ve yörenin kalaycılığını, lehimciliğini ve tamirciliğini yapmıştır.
  • Kavuşların Emlala (Emine Çelikpençe): Başı derde giren ona koşardı. Başı ağrıyan her hangi bir sıkıntısı olan ona gelir ve okunurdu. Ona gelenler huzur bulurdu.
  • Kavuşların Aşala (Ayşe Çelikpençe): Mektep okul görmemesine rağmen Engin bir dini bilgisi vardı. Peygamberler tarihini çok iyi bilirdi. Yanına gidildiği zaman hemen dinden bahsederdi. Dini konuların konuşulmasından büyük bir haz alırdı. Dine karşı olanlara büyük bir öfkesi vardı. Kadınları bir araya toplar onlarla zikir yapardı. Yörenin cenazelerini o yıkardı.
  • Halitlerin Hacer Abla (Hacer Özdemir): İnsanların dert ortağı idi. Derdini paylaşmak isteyenler onun yanına koşardı. Aynı zamanda terziydi. Elbise diktirmek isteyenler onun yanına giderdi.
  • Çolakların (Hacıalilerin) Şadiye Abla (Şadiye Çolak): Ayaklarından özürlüydü. Değneklerle yürüyebilirdi. Ama çok zekiydi. Sanki bir takvimdi. Takvimlerin yaygın olmadığı bir zamanda, Üç aylar ne zaman girecek, Ramazan ne zaman gelecek, Bayramlar ne zaman olacak insanlar ondan öğrenirdi. Kadınlar örgü işlerinde ona danışırlardı.
  • Terzilerin Aşala (Ayşe Terzi): Fedakâr ve cefakârdı. Yıllarca köyün ve yörenin terziliğini yapmış, çeyiz elbiselerini dikmiştir. Bundan dolayı soyisimleri Terzi olmuştur.
Ölenlere Allah’tan rahmet diler, yaşayanlara hayırlı ve uzun ömürler dilerim. Onlara minnet ve şükranlarımı sunarım.

İsmail Çelikpençe

Karşılama

www.tips-fb.com Gönderen Halil Yavuz 4 yorum



21 Şubat Cumartesi günü, Adapazarı terminali iki karşılamaya tanıklık yaptı. İlk olarak uzun süreden beri Amerika'da olan İsmail Yavuz, ardından vatani görevini yapan askerimiz Fatih Seyyar, saat 20:45 gibi terminale geldiler.


İsmail ve Fatih'i, arkadaşları ve aileleri karşıladılar. İsmail Amerika'dan tamamen dönüş yaparken, Fatih asker dağıtım iznine geldi. Fatih komando olmasına rağmen, usta birliğinin İstanbul Tuzla'ya çıkması, büyük şans olarak değerlendirildi. İnsallah kardeşimiz askerliğini rahat bir şekilde İstanbul da tamamlar.


Koca Pınar'dan su akmaya başladı.

www.tips-fb.com Gönderen Halil Yavuz 18 Şubat 2009 Çarşamba 1 yorum



Pınarlarımız ile ilgili haberimiz yetkilileri harekete geçirdi. Akça PINARLAR - 2 başlıklı haberimizde, fotoğrafını koyduğumuz Kocapınardan su gelmiyordu, şimdi belki suyun başı aynı, hala borular orada duruyor, ama en azından kışın çoğunu susuz geçiren Kocapınar, artık suyuna kavuştu. İnşallah çalışmaların devamı gelir.

İstanbul'da Akçapınarlılar Futbol Maçı

www.tips-fb.com Gönderen Mustafa Çelikpençe 16 Şubat 2009 Pazartesi 5 yorum



Dün sabah (14 Şubat) saat 8 gibi köyden İstanbul'a muhabbet ve futbol maçı yapmak için çıkan gençlerimiz, İstanbul'da çok güzel ağırlandı. Herkese, özellikle de Muhsin ve Mustafa (Pekmez) abilerine teşekkürlerini iletiyorlar. Maça gelince, çok çekişmeli geçen maçta, köyden gelenler ve istanbul'lular (istanbullular derken İstanbul'da kalanlar anlamında yoksa onlarda en az bizim kadar Akçapınarlı yanlış anlaşılma olmasın) olarak takımlar ayrıldı. Amca Mehmet ve Mustafa Aslan İstanbullular tarafında oynadı. Sonuç skorboardda. Deplasmanda olan takım Akçapınar'dan gelen takım . Küçük sakatlıklara rağmen maç çok güzel bir ortamda tamamlandı.





Akça PINARLAR - 2

www.tips-fb.com Gönderen Halil Yavuz 1 yorum

Site yazarımız Halil Yavuz, aslında bu fotoğrafların elinde olduğunu belirterek, nedense yayınlamak istememiş. Bir de suyun çıktığı yer başı var, orası da bu görüntüden pek farklı değil! Fotoğrafları yorumsuz olarak yayımlıyoruz.


Koca Pınar

VEFAT

www.tips-fb.com Gönderen Halil Yavuz 12 Şubat 2009 Perşembe 6 yorum

Mehmet Gelen (Özen)

Köyümüz halkından Mollalar sülalesinden (merhum) Hacı Mustafa ve Hacı Ali'nin kardeşi Mehmet Gelen (Özen) vefat etti. Uzun süredir damadı Mehmet Hafız (berberlerin)'ın yanında kalan Mehmet amca, bugün akşama doğru hakkın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi yarın öğle namazına muteakiben defnedilecektir, Mehmet amcaya Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileriz.

İbrahim Çelikpençe Anjio Oldu.

www.tips-fb.com Gönderen Mustafa Çelikpençe 11 Şubat 2009 Çarşamba 5 yorum



Köyümüz Kavuşlar sülalesinden, Asım Çelikpençe'nin oğlu, Yalova Merkez Kemerköprü Camii İmam-Hatibi
İbrahim Çelikpençe, 10 Şubat Salı günü İstanbul Kartal Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde anjio olarak, başarılı bir operasyonun ardından taburcu edilmiştir.
Kendisine geçmiş olsun dileklerimizi sunarız...

Akça PINARLAR

www.tips-fb.com Gönderen Mustafa Çelikpençe 10 Şubat 2009 Salı 2 yorum

Yukarı Pınar

Köyümüz adından da anlaşılabileceği gibi, pınar yönünden zengin bir köy. Bu sene havaların da yağışlı gecmesiyle, bütün pınarlarımız suyla doldu. Geçigimiz senelerde biraz susuzluk çeksek de, inşallah bu sene su sorunu yaşamayız. Dışarıda hala çok güzel yağmur yağıyor, bu da su kaynaklarının daha da çoğalacağı anlamına geliyor.

Diğer pınar fotoğrafları için devamını okuyabilirsiniz...

İp Pınarı

Hıra Pınar

Curcahan

Telefon Rehberi

www.tips-fb.com Gönderen Mustafa Çelikpençe 3 yorum



Adı SoyadıTelefon Numarası
Adem Eker4960027
Ahmet Berber
Ahmet Sanlı4960003
Ayşe Esen4960115
Burhan Eker4960023
Bünyamin Sanlı4960056
Eyüp Özen4960041
Fehmi Pekmez4960017
Fitnet Aslan4960050
Halis Kaplan4960034
Hamdi Çolak4960035
Hasan Akçapınar4960096
Hasan Eker4960044
Hayati Keskin4960055
Hüseyin Bilen4960052
Hüseyin Öztürk4960057
İbrahim Aslan4960040
İbrahim Berber4960026
İsmail Hakkı Yavuz4960051
İbrahim Özen4960045
İsmail Akkaya4960014
İsmail Aydın4960032
İsmail Çolak4960021
İsmail Cetin4960042
İsmail Kücük4960047
İsmail Pekmez4960022
İsmail Yılmaz4960024
Mehmet Civelek4960054
Mustafa Eker4960130
Mehmet Sanlı (Amca)4960016
Mehmet Sarac4960058
Mehmet Terzi4960015
Mustafa Aslan4960033
Mustafa Çelikpençe4960126
Mustafa Pekmez4960043
Necati Seyyar4960036
Nuri Bicer4960053
Ömer Özen4960011
Rahmi Colak4960018
Recep Çolak4960030
Recep Küçük4960029
Rıfat Atar4960012
Sabahattin Aslan4960028
Saim Özen4960013
Sabri Öztürk4960025
Selahattin Seyyar4960069
Turan Sanlı4960039
Veysi Esen4960037

Mehmet Kaplan Vefat Etti

www.tips-fb.com Gönderen Mustafa Çelikpençe 5 Şubat 2009 Perşembe 4 yorum


Köyümüzden Rasmalar'ın Halis Kaplan'ın babası Mehmet Kaplan vefat etmiştir. Cenazesi 05.02.2009 günü (bugün), öğle namazından sonra kılınan cenaze namazının ardından köy mezarlığında toprağa verilmiştir.
Merhuma Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileriz.

Bloglar Yarışıyor

Bloglar Yarışıyor Blog Etkinliği / Ödüllü Yarışma

Yazarlar

İsmail ÇELİKPENÇE
Erenler - Evliyalar

Son Yorumlar

Site Trafiği

Ziyaretçi Sayısı

İzleyiciler