Tüm Haberler

Etiketler

“Muasır Medeniyet” in Ne Anlama Geldiğini Bilen Var Mı?

www.tips-fb.com Gönderen Mustafa Çelikpençe 1 Ekim 2012 Pazartesi


Yazar : Ali Seyyar

Değerli meslektaşlarım Hakan Sarıbaş ile Fuat Sekmen ortaklaşa bir kitap yayınlamışlar. “Büyüme Maceramız: Yetişebiliyor Muyuz? - Türkiye’nin Muasır Medeniyete Ulaşma Çabası”. Tahmin edebileceğiniz gibi çalışma, çağdaş medeniyet seviyesi üzerinde odaklanmış ve üniversite öğrencilerine bu doğrultuda tek sorulu bir anket sunulmuş. Şıklar arasında birbirinden farklı hazır dört cevap sunulmuş ve bunun dışında serbest cevap hakkı tanınmıştır. Hazır cevaplar şunlardır:

1.)    Çağdaş medeniyet, eğitim/bilim/teknolojidir.
2.)    Çağdaş medeniyet, ekonomik gelişmişliktir.
3.)    Çağdaş medeniyet, demokrasi ve özgürlüktür.
4.)    Çağdaş medeniyet, kültürel anlamda Batılılaşmadır.

Yıllarca “Atatürk İlke ve İnkilâp Dersleri” gören öğrenciler! Buyurun cevap veriniz. Hangisi doğru? Veya kemalist ideolojiyi benimsemiş ve “Atatürk’çüyüm ama “Kürkçü” değilim diyen çağdaş arkadaşlar; siz de katılın anket sorumuza. Sizce “Çağdaş Medeniyet” nedir? Siz ne cevap verirsiniz bilmiyorum ama ankete katılan öğrencilerin verdiği cevapların dağılımı çok karışık. Çağdaş medeniyet, eğitim/bilim/teknolojidir diyenlerin oranı yaklaşık % 20, ekonomik gelişmişliktir diyenlerin oranı % 15, demokrasi ve özgürlüktür diyenlerin oranı % 9 ve kültürel anlamda Batılılaşmadır diyenlerin oranı ise % 8’dir. Pekiyi geri kalan % 48’i ne cevap vermiş? Çok şaşıracaksınız ama bu kesim, cevap vermekten ziyade kafadan bir şeyler uydurmuşlar. Neler mi uydurmuşlar?

 Birlikte okuyalım o halde:
- Gözle görülmeyen, elle tutulmayan ama varlığına deli gibi inandığımız ve ulaşmaya çalıştığımız garip bir yer.
-  İnsanlığın yıllardır ulaşmaya çalıştığı ve birçok devletin ulaştığı sandığı bir görüş.
-  Türkiye’nin kesinlikle ulaşamayacağı bir seviyedir.
 - En üst seviye, toplumun tavan yapmasıdır.
- Ülkenin geliştiğinin göstergesidir. Ulaşılması zor olan bir yer.
- Herkesin imrendiği ve elle gösterilip ‘iste budur’ dediği seviyedir.

Kitapta doğru cevabı bulabilme noktasında bizlere bir ipucu verilmiş. Verilen dört şıktan üçü, ana hedefi taşıyan ara hedeflermiş. Anlayabildik mi arkadaşlar? Demek ki bir tanesi ana hedef diğerleri ara hedef veya ana hedefin oluşumuna katkı sağlayan faktörlermiş. Şimdi bu doğrultuda yeniden düşünelim ve doğru cevabı birlikte bulalım. Acaba Batılılaşma hangi diğer unsura katkı sağlamakta? Mesela Batılılaşma (yani bundan herhalde Batılılar gibi olmak yani onlar gibi yaşamak anlaşılıyor) hangi hedefin gerçekleşmesine yardımcı olmakta? Vallahi çok zor bir soru bu. Batılılaşmak ile eğitim seviyemiz artabilir mi? Yoksa Japonlaşmak ile mi eğitim ve teknolojik seviyemiz daha çok artırabilir? Pardon, yani özür dilerim konu Batılılaşmak idi bir de Japonya’yı şimdi karıştırmayalım. Batılılaşmak ile demokrasi ve özgürlükler daha ileri bir noktaya taşınabilir mi? Olabilir de olamayabilir de. Bu Batılılaşmaktan ne anladığımıza bağlıdır herhalde? Kültürel anlamda Batılılaşmak ile birden demokrasi gelişmez herhalde. Tek parti döneminde epey Batılılaştık ama demokrasimizi pek geliştiremedik mesela…Bilindiği gibi demokratik gelişme eğitim, kültür, katılımcılık, zihniyet ve belki de refah ile yakından ilgilidir. Ekonomik gelişme, diğer hedeflerin gerçekleşmesine yardımcı olabilir mi? Mesela refah seviyemizi artırabilirsek demokrasimizi de geliştirebilir miyiz? Şimdi nasıl cevap versem bilmiyorum ki? Demokrasi gelişebilir de gelişmeyebilir de. Bizde GSMH (Milli Gelir) aslında son yıllarda arttı ama darbe yapmak isteyen, yasaklardan yana tavır koyan ve ileri demokrasiden rahatsız olan zümreler de var. Yani ekonomik gelişme ile birlikte demokrasi mutlak anlamda ilerlemez. Pekiyi refah artışı ile birlikte eğitim seviyemiz artabilir mi? Bak orada içimden artabilir demek geliyor. Çünkü parası olan herhalde çocuğunu daha iyi okullarda okutur.

O halde sorunun cevabını buldum: Maddî yani iktisadî kalkınma bir ara hedef, ana hedef ise eğitimli ve kültürlü bir toplum oluşturmaktır. Şık 1 doğrudur efendim. Oh be rahatladım. Şimdi bir de kitaba bakalım, acaba mantıken doğru düşünüp doğru şıkkı bulabilmişiz mi? Kitapta bir istatistiki bilgi yer almaktadır: “Verilen cevapların sadece % 15’i doğru cevaptır”. Bak hele şuna, öğrencilerimizin % 85’i muasır medeniyetin ne olduğunu maalesef bilememişler. Yazıklar olsun size, belki biraz ağır olacak ama sizi yetiştirenlere de yazıklar olsun. Olacak gibi değil. Nasıl olur da muasır medeniyetin ne olduğunu bilmezsiniz yahu? Şimdi gelelim doğru cevabın şıkkına. Bu hususta kitapta verilen açıklayıcı bilgiler şunlar: “Verilen cevaplar içerisinde ekonomi haricindeki (diğer) cevaplar amaç ile aracı karıştırmaktadır. Eğitim, demokrasi ve Batılılaşma ara hedefler yani taşıyıcı hedeflerdir. Ana hedef, ülkenin zenginleşmesidir”.

 Aman Allah’ım, koskocaman profesör olarak ben bile doğru cevabı bulamamışım. Mahcubiyetimi ve şaşkınlığımı gizliyemiyorum. Ama nasıl olur? Neden çağdaş medeniyet sadece enkonomik gelişme olarak algılanıyor ki? Hiç şaşırmadım doğrusu. Anketi hazırlayan meslektaşlarım iktisatçı oldukları için, çağdaş medeniyeti iktisadî gelişme olarak algılamışlar. Arkadaşlarımız hekim olsaydı zannederim çağdaş medeniyetten ileri derecede sağlık hizmetleri anlayacaklardı. İyi de çağdaş medeniyet nihayetinde nedir? Efendim şahsen muasır medeniyetin geniş kapsamlı ve çok boyutlu bir kavram olduğunu düşünerek, verilen cevapların her birisinde bir gerçeklik payının olduğunu düşünenlerdenim. Tabii ki bir de bu kavramın ne anlama geldiğini bunu ilk defa dillendiren şahsa sormalıyız. O, bu kavramı ilk kez ne zaman ve hangi anlamda kullanmış acaba? Gerçekten muasır medeniyet, ekonomi kalkınma mı yoksa başka bir şey mi? Bu kavramı ilk kez kullananın kimin olduğunu biliyor musunuz? Gelecek yazımda bu konuda sizleri inşallah aydınlatacağım. Biraz sabır…

“Muasır Medeniyet” in Ne Anlama Geldiğini Bilen Var Mı? haberi için 0 yorum

Yorum Gönder

Yazı ile ilgili yorumunuzu buradan girebilirsiniz.
Alttaki "Bir Kimlik Seçin" bölümünden, Adı/Url 'yi seçip isminizi girerek, yorumunuzu sahipsiz bırakmayın

Bloglar Yarışıyor

Bloglar Yarışıyor Blog Etkinliği / Ödüllü Yarışma

Yazarlar

İsmail ÇELİKPENÇE
Erenler - Evliyalar

Son Yorumlar

Site Trafiği

Ziyaretçi Sayısı

İzleyiciler