Tüm Haberler

Etiketler

Abdegillerin Fatma Eker Vefat Etmiştir

www.tips-fb.com Gönderen Halil Yavuz 23 Ocak 2010 Cumartesi 2 yorum

Köyümüz Abdegiller sülalesinden rahmetli Cafer Eker'in eşi, Burhan Eker'in ve Orhan Eker'in annesi Fatma Eker vefat etmiştir. Cenazesi 24/01/2010 tarihinde (yarın) öğle namazından sonra kılınacak cenaze namazının ardından köy mezarlığında toprağa verilecektir.
Merhumeye Allah'tan rahmet diler, yakınlarına baş sağlığı dileriz.

Arşivden Fotoğraflar - 1

www.tips-fb.com Gönderen Mustafa Çelikpençe 11 Ocak 2010 Pazartesi 0 yorum


Fotoğraftakiler (Soldan Sağa) : Ayaktakiler > Mehmet Sanlı (Amca), Hamdi Colak, Saim Özen, Ismail Pekmez, Selahattin Arslan, Fazlı Biçer
Oturanlar > Muhsin Arslan, İsmail Çetin, Ömer Özen, Rahmi Çolak, Fevzi Berber

Arşivden Fotoğraflar bölümünde eskiye ait fotoğrafları yayımlamaya devam edeceğiz.

Köyümüzde İlkler

www.tips-fb.com Gönderen İÇP 5 Ocak 2010 Salı 3 yorum

Yazar : İsmail Çelikpençe


Köy Camisi:1987 – 1993 yılları arasında Çolakların rahmetli Mehmet Çolak (Demirel dayının) muhtarlığı zamanında yapılmıştır. Daha önceki cami 1947 - 1948 yıllarında Hacıibramların rahmetli İbrahim Arslan (Hacı İbram dayının) muhtarlığı zamanında ahşaptan yapılmıştı.

Köy İmamları:Köyün ilk resmi hatibi rahmetli Gavuşların Durmuş Çelikpençe (Durmuş dayıdır.) Sonra rahmetli Hocaların İsmail Akkaya (Hoca dayıdır.) Daha sonra Duman köylü rahmetli Yakup Duman (Yakup Hoca) köye imam olmuştur. Eselerin rahmetli Hasan Esen, Pekmezlerin rahmetli Hüseyin Pekmez, Şahanların Halil İbrahim Östürk köy ücretiyle imamlık yapmışlardır. Köye imam kadrosu 1976 yılında verilmiş, ilk resmi kadrolu imam hatip Mahdumlar Köyünden Geyve’de oturan Mehmet Kalaycıdır. Köyümüzden Hacıibramların Mustafa Arslan ve Malasların Fazlı Biçer de köy camimizde resmi kadrolu imam hatiplik yapmışlardır. Bunlardan başka köy dışından da köyümüzde imam hatiplik yapanlar olmuştur.

Köy ilkokulu:
Rahmetli İbrahim Özdemir (Eğitmen) harf devriminden sonra halka okuma yazma öğretmek için devlet tarafından eğitmenlik yapmak için görevlendirilmiştir. 1950 lili yılların sonunda rahmetli Delaların Mehmet Seyyar (Dela amcanın) muhtarlığı zamanında bugünkü okul tuvaletinin olduğu yerde taş yapı olarak temel atılmış, 1960 ihtilalinden sonra reysen muhtar yapılan rahmetli Hırcellerin Ali Berber (Ali çavuşun) zamanında bugünkü okulun yerine yığma tuğladan bir bina yapılmıştır. 1961 – 1962 eğitim ve öğretim yılında öğretime başlanmıştır. Bu binanın yerinede bugünkü mevcut okul binası yapılmıştır. Öğrenciler taşımalı eğitime dayalı olarak Taraklı’da eğitim ve öğretim görmeye başlayınca bu bina da metruk hale gelmiştir.

Köy Çeşmesi:Köyün ortasında bulunan çeşmenin geçmişi köyün kuruluş yıllarına dayanır. 1950 lili yıllarda çeşme yeniden yapılırken Gıcılar mevkiinde bulunan çeşmenin başından itibaren köye doğru gelen bir insanın içinde eğilerek yürüyebileceği bir şekilde horasan yapımı bir su tüneline rastlanmıştır. Yukarıda da belirtildiği gibi 1950 lili yıllarda çeşme yenilenirken köyümüzden ilk trafik kazası da verilmiştir. Rahmetli Atikelerin Mehmet Sanlı (Mehmet amca) atıyla köyün bağlı bulunduğu Göynük ilçesine su borusu almaya gitmiş, dönüşte Göynüğün eski virajlı yollarında hayvan kamyondan ürkmüş Mehmet amca hayvandan düşerek hayatını kaybetmiştir. Daha sonra bu çeşme de yıkılarak yerine bugünkü çeşme yapılmıştır.

Köy Yolu:Köyü Taraklı ilçesine bağlayan yol çalışmaları, 1960 yıllarda başlamış defalarca güzergâh değiştirilerek davam etmiştir. Bu günkü yol, ancak 2006 yılında asfaltlanmıştır. Kayaboğazı göleti faaliyete geçtiğinde yolun, Embirler mevkiinden Çamtepe yol ayırımına geçerek Gölpazarı Taraklı yoluna bağlanacağı, Acısu üstünden eski Gerişler harmanının karşısından yola ineceği belirtilmektedir. Gölpazarı Taraklı yolunun Vezirhandan başlayarak Taraklıya kadar Göynük Geyve arasındaki yol ölçülerinde yapılacağı, ihale çalışmalarının devam ettiği belirtilmektedir.

- Köy 1959 yılında Bolu ilinden ayrılarak Sakarya iline bağlanmıştır.
- Köye elektrik 1979 yılında gelmiştir.
- Köye Telefon 1985 yılında bağlanmıştır.
- Köyden ilk okuyan ve devlet memuru olan rahmetli öğretmen Mehmet Özdemir'dir.
- Köyden ilk İlahiyat mezunu İsmail Çelikpençe'dir.
- Köyden ilk Mühendis rahmetli Mustafa Berber'dir.
- Köyden ilk ve tek Avukat Mehmet Terzi'dir.
- Köyden ilk ve tek Doktor Burak Terzi'dir.
- Köyden ilk ve tek Profesör Ali Seyyar'dır.
- Köyden ilk hacca giden hanesi sönmüş olan rahmetli Onbaşıların Mehmet amcadır.
- Köyden ilk ve tek yurt dışına çalışmak için giden Selahattin Seyyar'dır.
- Köyden İstanbul’a ilk gidip yerleşen halen Taraklı da oturan Mustafa Eker'dir.
- Köyden ilk okyanus ötesine (Amerikaya) giden İsmail Yavuz'dur.
- Köyden ilk ve tek polis memuru İlyas Arslan'dır.
- Köyden ilk ve tek ormancı Recai Atar'dır.
- Köyde ilk traktör büyük Malaslar ile yukarı Abdegiller tarafından ortak alınmıştır.

Bloglar Yarışıyor

Bloglar Yarışıyor Blog Etkinliği / Ödüllü Yarışma

Yazarlar

İsmail ÇELİKPENÇE
Erenler - Evliyalar

Son Yorumlar

Site Trafiği

Ziyaretçi Sayısı

İzleyiciler