Her yıl bayramlarda olduğu gibi, bu yıl da Ramazan Bayramı'nda köyümüzde, hemşehrilerimize ve misafirlerimize, Öğle Namazı'nı müteakip Camii'de yemek verildi.
Geleneksel olarak düzenlenen bu organizasyonlar ile hemşehrilerimiz ve misafirlerimiz, birbirleriyle kaynaşıp, sohbet etme ve hasret giderme fırsatı buluyorlar.
Kardeş köyümüz Hacıaliler'in Web Sitesi yayına geçti.
Hacıaliler Köyü Web Sitesi'ne buraya tıklayarak ulaşabilir, Hacıaliler Köyü ile ilgili gelişmeleri bu siteden takip edebilirsiniz...
Web adresi : http://www.hacialilerkoyu.blogspot.com/
Fotoğraflar ve Haber : Sadullah Çolak
Sitemizde köyümüzde olan gelişmelerden haberler verdiğimiz gibi, köyümüz dışında ikamet eden ve çalışan hemşehrilerimizden de haberler vermekteyiz.
İstanbul'daki Akçapınarlılar'dan hemşehrimiz Mustafa Öztürk ile sitemiz habercilerinden Sadullah Çolak, iş konusunda kısa bir sohbet gerçekleştirdi.
Mustafa Öztürk ile yaptığımız sohbette şunları söyledi :
"Pikasan'da işe başlayalı 7 sene oldu. Yaptığım işten ve iş yerimden çok memnunum. İşveren ve arkadaşlarım da çok iyiler. Maaşımız dolgun, bizi tatmin ediyor ve maaşlarımız gününde ödeniyor. Kriz var, kriz var diyorlar, biz burada öyle bir şey göremiyoruz. Tam aksine bizim mesailer arttı, 12 yeni eleman aldık, işler yoğun. Keşke hep böyle olsa. Bu dönemde maaşım kadar da mesai aldım."
Bunun yanısıra Mustafa Öztürk, namazlarını istedikleri gibi kılabildiklerini, Cuma namazlarına rahatlıkla gidebildiklerini söyleyerek; hayatından, yaşamından mutlu olduğunu belirtti.
Biz de hemşehrimize işinde başarılar diler, değerli vaktini bize ayırdığı için teşekkür ederiz. Tüm arzularına en kısa zamanda kavuşmasını dileklerimizle...
Fotoğraflar ve Haber : Sadullah Çolak
Pendik Şeyhli'de oturan köyümüzün damadı, Çamtepeli Şerafettin Hoca'nın Oğlu Osman Çevik arabasına kavuştu. 2 yıl önce Şeyhli'ye yerleşen Osman Bey, Ramazan Bayramı'nda 96 model Renault Broadway satın aldı.
Mutluluğunu bizlerle paylaşan Osman Çevik şunları söyledi :
"Başarının ve çalışmanın azmiyle, ayağımızı yerden kesecek kadar bir aracım olsun istedim, Allah kısmet etti, biz de arabamıza bindik. Pikasan'a girdim, mesaisi bol, çalışma ortamı iyi olduğundan, parasının bereketi oldu. İnancımı hiç yitirmeden çalıştım, bu duruma geldim. Allah olmayanlara da versin"
Osman Çevik hemşehrimizin yeni arabasına, Allah kazasız belasız binmeyi nasip etsin...
Yazar : İsmail Çelikpençe
Bayramlar, yüce duyguların coştuğu, sevgi ve saygı hislerinin kuvvetlendiği günlerdir.
Bayramlar, sevinçlerin ve üzüntülerin paylaşıldığı özel ve güzel günlerdir.
“Müslümanlar o kimselerdir ki, hem sevinç hem keder- hem darlık hem varlık zamanlarında insanların ihtiyaçlarını giderirler. Kızdıkları zaman öfkelerine sahip olurlar, insanların da kusurlarını affederler. Allah da iyilik yapan kullarını sever.” (Ali İmran/134)
Bayramlar, Allah’ın bize verdiği ilahi ziyafetlerdir. Bayramlara hazırlanmak, temiz ve yeni elbiseler giymek, güzel kokular sürünmek, güler yüzlü olmak sünnettir.
Bayramlar da eş dost ve akrabalar ziyaret edilir. Onlarla bayramlaşılır. Uzakta olan akrabalarla telefonlaşarak bayramları tebrik edilir. Fakirler-kimsesizler-çocuklar sevindirilir. Hastalar ve mezarlıklar ziyaret edilir.
Bayram vesilesi ile dargınlıklar, kırgınlıklar unutulur. Bayramlaşmaya gelenlere ikramlarda bulunulur, tatlı yenir tatlı konuşulur. Bayramlar, neşe- sevinç ve eğlence günleri olduğu için meşru eğlence ve oyunlar düzenlenir.
Peygamberimiz bir bayram gününde eşi Hz. Ayşe ile birlikte kılıç kalkan oyunlarını izlemiş, kız çocuklarının tef çalarak eğlenmelerine müsaade etmiştir.
Bayramlar yardımlaşma-dayanışma ve kaynaşma günleridir.
Peygamberimiz buyuruyor:
“Müslüman Müslüman’ın kardeşidir. Müslüman Müslüman’a zulmetmez. Onu haksızlık edenin eline bırakmaz. Bir kimse Müslüman kardeşinin ihtiyacını giderirse, Allah da onun ihtiyacını giderir. Bir Müslüman bir Müslüman’ın sıkıntısını giderirse, Allah da ona karşılık kıyamet gününde onun ihtiyacını giderir. Bir kimse din kardeşinin ayıbını örterse, Allah da kıyamet gününde onun ayıbını örter” (Riyazüssalihin/1/284)
Hayatın sıkıntıları içinde bunalan, bitkin ve yorgun hale gelen insanlar bayramda dinç hale gelir. Akrabalık ve komşuluk ilişkileri güçlenir. Birlik ve beraberlik kuvvetlenir.
Bayramınız kutlu - gönlünüz mutlu - geleceğiniz umutlu olsun.
Kayaboğazı göleti çalışmaları nedeniyle, yöre köylerimizi Taraklıya bağlayan yeni yol çakıl dökülerek asfatlanmıştır. Bayramda köylere gelecek olanlar daha rahat bir ulaşım sağlayacaklardır.
Öte yandan Adapazarı - Mekece arasında devam eden çift gidiş gelişli oto yolun da Adapazarı - Alifuatpaşa arası trafiğe açılmıştır. Bundan böyle ulaşımda kamyonlarla konvoy oluşmayacaktır.
Yazar : İsmail Çelikpençe
Ramazan’ın yirmi altısını yirmi yedisine bağlayan gece Kadir gecesidir.
Kur’ân’ı Kerim de adı geçen tek ay Ramazan ayı, tek gecede Kadir gecesidir. Kadir gecesine ait özel bir sure indirilmiştir.
Bu surede şöyle beyan ediliyor:
“Biz Kur’ân’ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi: Bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, Rab’lerinin izniyle melekler ve Cebrail, her türlü iş için inerde iner. O gece, tan yeri ağarıncaya kadar tam bir esenliktir.” Bu gecede Müslümanlara bir fırsat verilmiştir. Bir gecede bin aydan daha fazla sevap kazanma imkânı sağlanmıştır. Bu gecede sadece Cebrail değil, sayılarını ancak Allah’ın bildiği melekler topluluğu yeryüzünü şenlendirir. Dünya onlara dar gelir. Bu gece takdir gecesidir. Bir yıl içinde olacak olan hadiselerin programı meleklere bildirilir.
İnsanlığı kurtuluşa çağıran, karanlık yolları aydınlatan Kur’ân’ı Kerim, bu gecede indirilmiş; daha sonra ayet ayet ve sureler halinde vahiy yoluyla peygamberimize sunulmuştur. Yirmi üç seneye yaklaşan bir zamanda indirilen Kur’ân’ı Kerim, sayıları kırk civarındaki vahiy kâtipleri tarafından hem ezberleniyor hem de yazılıyordu. Peygamberimiz, Kur’ân’ın ayetleri ile kendi sözlerinin karışmaması için kendi sözlerinin yazılmasına izin vermiyordu. Her sene Ramazan ayında Cebrail peygamberimize gelerek indirilen ayetleri okuyor, peygamberimiz dinliyor; peygamberimiz okuyor Cebrail dinliyordu. Buna karşılıklı okuma ve dinleme anlamına gelen mukabele denilmiştir. Bu güzel âdet Ramazan ayında zamanımızda da devam etmektedir.
Peygamberin vefatından sonra halife seçilen Hz. Ebubekir döneminde Kur’ân’ı Kerim kitap haline getirilmiş, halife Hz. Osman zamanında çoğaltılarak değişik İslam beldelerine gönderilmiştir. O Kur’ân’ı Kerimlerden biri, Hz. Osman’ın okurken şehit edildiği ve kanlarının üzerine aktığı kitap İstanbul Topkapı sarayındadır. Bugün Müslümanların elindeki Kuranlar bu çoğaltılan kitaplardan istifade edilerek yazılmıştır. Kur’ân’ı Kerim hiçbir harfi değişmeden zamanımıza kadar gelmiştir. Çünkü Allah tarafından teminat altına alınmış ve sigortalanmıştır. Kur’ân’ı Kerimde buyruluyor:“Kur’ân’ı biz indirdik, Onu elbette biz koruyacağız.” (Hicr/9)
Bu gecede günahlarımıza pişman olarak tövbe edelim. İnsanlığın huzuru, sevgi ve kardeşliğin sağlanması için Allah’a dua edelim.Peygamberimiz şöyle buyuruyor: “Kim Kadir gecesinde inanarak, o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır.”(Tecridi sarih-6/313) Bizde peygamberimizin tavsiye ettiği şu duayı yapalım.“Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, bizi de affet.”
Kadir gecesinin insanlığı aydınlığa götürmesini, dünyaya barış ve huzur getirmesini temenni ederim.
Fotoğraflar ve Haber : Sadullah Çolak
İstanbul Pendik'te ikamet eden, Akçapınarlı ve Dumanköylü hemşehrilerimiz, 6 yıldır devam eden ve geleneksel hale getirmiş oldukları, "Gün" adını verdikleri ve ayda bir gerçekleştirdikleri toplantılar düzenliyorlar.
Bu toplantılarla, hareketli şehir yaşantısında, hemşehrilik bağlarını koparmadan, birbirleriyle kaynaşmayı ve çocuklarının birbirlerini unutmamasını hedefleyen hemşehrilerimiz,
toplantılarının asıl amaçlarının ise sıkıntısı olan bir arkadaşa maddi ve manevi olarak destek çıkmak olduğunu belirtiyorlar.
13 Eylül 2009 Pazar akşamı, Yüksel Keskin'de toplanan hemşehrilerimiz, burada iftarlarınızı ettikten sonra, cemaatle akşam namazlarını kılıp, çaylarını içerek, toplu olarak teravih namazına gittiler. Teravih Namazı'ndan sonra, bizim yörenin oyunu, klasik ramazan eğlencesi, yüzük oyununu oynadılar.
Yüzük oyununda ;
1. grup Selahattin Arslan, Muhsin Arslan, İsmail Pekmez, Osman Çevik, Hüseyin Keskin,
2. grup Sadullah Çolak, İbrahim Yavuz, Yüksel Keskin, Mustafa Öztürk'ten oluştu.
Çekişmeli geçen oyun sonucunda, galip gelen taraf ise, İbrahim Yavuz'un saç baş yolduran oyununa rağmen, Mustafa Öztürk'ün muthiş yüzük buluşuyla, yine 2.grup oldu.
Bu eğlenceli oyundan sonra, bir sonraki turun kuraları çekildi. Kura sonucunda sıralama aşagıda gibi oluştu :
1. Yüksel Keskin
2. Hüseyin Keskin
3. Sadullah çolak
4. Selahattin Arslan
5. Zafer Özen
6. Mehmet Arıcıoğlu
7. Mutlu Tayyar
8. Mustafa öztürk
9. Muhsin Arslan
Hemşehrilerimiz, her ayın ikinci haftası Cumartesi akşamları gerçekleştirdikleri eğlence ve sohbetlere, katılmak isteyenlerin katılabileceğini, herkese kapılarının açık olduğunu belirttiler.
Hemşehrimiz Sadullah Çolak, Akçapınarlıların gurbette bile olsa birbirlerine bağlılığını gösteren bu tip organizasyonların, önümüzdeki baharda ömürleri olursa, katılımın da çoğalması ile birlikte daha da artıp, çeşitlenerek devam edeceğini belirterek, kura ile ilgili şunları söyledi :
"Kura çekiminde şoke olan Muhsin Arslan ile Mustafa Öztürk oldu, çünkü sonunculuğu aldılar. Kuraya girmeyen arkadaşları da bu gecelere bekliyoruz. Tabi ki zor da gözükse, izin kopartamayan İbrahim Yavuzu da..."
Kaya Boğazı Göleti, Tabiata Ayrı Bir Güzellik Mi Kazandıracak?
Kaya Boğazı Göleti inşaatı devam ede dursun, çevrenin üzerindeki etkileri şimdiden görülmeye başladı. Su toplanacak alandaki ormanlık bölgedeki çam ağaçları bir bir kesilirken, Taraklı ile çevre köylerine ulaşım da gölet sebebiyle yeni bir şekil aldı. Mesela Kaya Boğazına yapılmakta olan gölet yüzünden eski Taraklı Gölpazarı yolu üzerinden Akçapınar köyüne ulaşım artık mümkün değil. Bunun yerine Kaya Boğazı etrafından geçen yeni bir yol inşa edildi. Ancak bu yol yüzünden Akçapınar Köyü en az 4 km uzamış oldu.
Diğer taraftan Kaya Boğazı Göleti’nin çevre köylerine ne gibi fayda sağlayacağı köylüler tarafından pek bilinmemekte. Yetkililer, bölgenin en büyük Göleti’nin Kaya Boğazında inşa edileceğini sık sık belirtirken, bunun köylülere ne gibi ekonomik kazanç sağlayacağı hususunda aydınlatıcı bilgi vermemektedir.
Geçenlerde Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Taraklı Kaymakamı Mustafa Temiz, Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman ile bir Milletvekili Kaya Boğazı Göleti çalışmalarını yerinde incelediler. Ancak göletin tamamlanmasına yakın bir zamanda göletin bölgeye sağlayacağı faydaları hususunda çevre halkı yine bilgilendirilmedi.
Kaya Boğazına yakın köylüler, Taraklı Kaymakamının çevre köylerine en yakın zamanda ziyaret etmesini ve gölet ile ilgili stratejik plan ve hedefler hakkında bilgi vermesini istemektedir.
Fotoğraflar ve Haber : Ali Seyyar
Yazar : Ali Seyyar
Metruk Evler Bize Ne Mesajı Veriyor?
Akçapınar köyümüzde terk edilmiş evler, etrafa hüzün veriyor. İnsanın içinde yaşamadığı evler, zaten sahibini hasretle bekler. Ancak öyle evler var ki, sanki yurdunu köyünü değişik sebeplerden dolayı terk etmiş sahipleriyle birlikte aslî fonksiyonlarını kaybetmiş.
Bazı evlerin sahipleri vefat etmiş ve evleri de âdeta bu dünyaya elveda demiş. Bazı evlerin sahipleri göç etmiş ve hiçbir zaman geri dönmeyi düşünmemiş ve evleri beklemenin yorgunluğu ile çökmüş. Bazı evler, mirasçıları tarafından paylaşılamamış ve kimseye orada oturmak nasip olmamış. Her evin ayrı bir tarihi ayrı bir hikâyesi var. Hepsi de birbirinden hüzünlü ve hepsi de geleceğe ışık tutacak kadar manidar. Bize hayatın ve bu dünyanın geçiciliğini gösteriyor. Mal sahibi ve mülk sahibi de olmak geçici bir hevesin ötesinde bir şey ifade etmiyor.
Elbette güzel evlerde aile fertleri ile birlikte huzur içinde yaşamak, herkesin hakkı. Ama o güzel evler, tıpkı insanın ömrü gibi bitmeye mahkûm. O metruk evlerde bir zamanlar dünyaya gelen yeni çocuklar, anne ve babalarına mutluluk veriyordu. Akşam tarladan dönen erkekler, yorgunluklarını bu evlerde gideriyordu. Kış aylarında küçük odalara kurulmuş sobalar bu evleri ısıtıyordu; hem mekânlar hem de yürekler ısınıyordu. Bu evlerden cenazeler çıkıyordu ve bu evlerde yedisinde kırkındı mevlitler okunuyordu. Evler, birer mesken idi. O evlerde köylülerimiz mütevazı yaşantılarıyla sükûnet buluyordu. O evler gizli saklı nice hatıralar barındırıyordur kim bilir?
Şimdi artık sahiplerini bekleyemeyecek kadar yorgun düşmüş haneler var. Birer birer yere çökmüş yorgun savaşçılar gibi etrafından geçenlere şu mesajı veriyor:
“Sizler de bir gün bu diyardan uzaklaşacaksınız. Belki başka diyarlara göç edeceksiniz ve başka mekânlarda huzur arayacaksınız. Belki ömrünü bir başka evde tüketeceksin. Nerede olursan ol her ömrün bir sonu var. Unutma, hazırlığını ona göre yap. Mazideki hatıralarınız güzel olsun, güzel olsun ki ahirette bunlar size bir manevî yatırım olsun. Bana bak ve ibret al. Faniyiz, ben toprak olacağım sen de toprak olacaksın. Bununla birlikte aramızda önemli bir fark var. Ben cansız bir toprak olacağım. Senin toprağın ise yeniden can olacak. Çünkü senin toprağında ruh var. O ruh sayesinde yine O’na geri döneceksin. Sakın ola ki ‘keşke ben de toprak olsaydım’ demeyesin.”
Fotoğraflar : Ali Seyyar